27.4 C
București

ERDOGAN a dezvăluit ce BOALĂ l-a făcut să-și piardă cunoștința într-o moschee din Istanbul

Importante

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a transmis că se simte bine după ce, duminică dimineață, le-a dat mari emoții gărzilor sale de corp și medicilor care l-au scos pe targă dintr-o moschee din Istanbul.

Potrivit relatărilor unui jurnalist Hurriyet, Erdogan a leșinat chiar înainte de începutul rugăciunilor de Eid al-Fitr, sărbătoare care marchează sfârșitul Ramadanului. Gărzile de corp s-au repezit să îl prindă iar medicii personali ai liderului de la Ankara au sosit de urgență la fața locului.

Preşedintele turc a fost dus într-o altă cameră din moschee pe o targă. Puțin mai târziu a venit în fața presei, pe propriile picioare, pentru a-și asigura concetățenii că este bine.

„Mi-au scăzut glicemia și tensiunea arterială, pe fondul diabetului de care sufăr”, a precizat Erdogan, care, potrivit presei turce, ar fi fost diagnosticat cu diabet de tip 2 încă din 2006.

Diabetul zaharat de tip 2 (insulino-independent) este o boală endocrină caracterizată prin anomalii metabolice, în special ale metabolismul glucidic.

Diabetul apare când pancreasul secretă cantităţi insuficiente de insulină sau modul în care organismul utilizează insulină este deficitar. Insulina este hormonul care asigura necesarul energetic celular, prin utilizarea glucozei (zahărului) de către celule. Un alt rol al acestui hormon este de a stoca surplusul de zahăr în depozite la nivelul muşchilor, ţesutului adipos şi ficatului.

Când secreţia de insulină este deficitară sau dacă există rezistenţă la acţiunea acesteia în ţesuturile ţintă, nivelul zahărului în sânge (glucoză din sânge, glicemia) este mult prea mare iar ţesuturile nu o mai pot utiliza pentru producerea de energie. Dacă nivelul glicemiei este persistent crescut apar complicaţii la nivelul ochilor, inimii, vaselor de sânge, nervilor şi rinichilor.

Controlul glicemiei este metodă cea mai eficientă de prevenire a apariţiei complicaţiilor diabetul zaharat tip 2, mai ales ale complicaţiilor cardiovasculare. Majoritatea pacienţilor cu diabetul zaharat tip 2 îşi pot desfăşura normal activităţile cotidiene atunci când reuşesc să ţină sub control nivelul glicemiei prin exerciţii fizice, dietă corespunzătoare şi medicaţia hipoglicemiantă.

Din ce în ce mai mulţi adulţi şi copii dezvoltă diabet zaharat de tip 2, din cauza obiceiurilor alimentare nesănătoase şi a sedentarismului.

În stadiul incipient al bolii, nivelul glicemiei creşte foarte lent, astfel încât pacientul este asimptomatic. O treime din pacienţii cu diabet nu ştiu că suferă de această boală.

Simptomele de diabetul zaharat includ:

– sete

– poliurie (urinare în cantitate mai mare)

– polifagie (apetit crescut)

– scădere în greutate

– oboseală.

Alte semne de diabetul zaharat:

– numeroase infecţii sau vindecare lentă a rănilor

– vedere intetosata

– furnicături sau amorţeală la nivelul membrelor

– numeroase infecţii ale pielii sau ale tractului urinar

– vaginite.

 

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole