În zilele noastre, cuplurile se destramă mai cu ușurință decât o făceau în trecut și asta pentru că au înțeles că au libertatea de a alege dar și pentru că nu mai au răbdare să analizeze sau să repare ceea ce pare o piedică în bunul mers al căsniciei. Cu toate acestea, sunt și cupluri care aleg să rămână împreună “pentru copii”. Nu e cea mai buna decizie, a păstra o relație disfuncțională, probabil cu conflicte frecvente în care toți membri familiei au de suferit. Dacă “rămânem împreună pentru copii” este obligatoriu să încercăm să facem relația să meargă.
Bineinteles ca incarcatura emotionala a fiecarui partener in situatii de criza umbreste ratiunea si cei doi nu reusesc sa vada lucrurile limpede, nu cauta solutii ci cauta vinovati. De aceea intervine nevoia de consiliere psihologica de cuplu sau/si individuala. A pune intrebarile corecte este esential in identificarea solutiilor si a raspunsurilor vindecatoare pentru relatia de cuplu. Daca intradevar cei doi se decid ca nu mai are sens, ca nu se mai iubesc, ca nu ii mai leaga nimic in afara faptului ca au copii atunci se pune intrebarea fireasca: ce varianta i-ar face pe copii sa sufere mai putin si care sunt efectele pe termen lung. Destramarea familiei este dureroasa pentru copii dar sa nu uitam ca si alegerea de a le oferi acestora un mediu familial toxic este una nepotrivita.
In numeroase situatii, sintagma “raman pentru copii” nu este altceva decat teama de a da piept cu realitatea, incapacitatea de a decide sau, uneori, pur si simplu nevoia de victimizare caz in care nu se doreste divortul dar se urmareste impovararea partenerului cu vina de a fi distrus fericirea cuplului. Problematic este insa atunci cand aceasta afirmatie se face in fata copiilor pentru ca acestia se vor simti vinovati de suferinta parintilor pe de-o parte si, pe de alta parte nu vor avea un model functional de cuplu din care sa invete ce inseamna sa primesti si sa oferi afectiune, respect, confort emotional etc.
Astfel, intrebarea “sa divortam sau nu?” trebuie sa constituie o tema de reflectie profunda asupra modului in care relationam, modelului de cuplu pe care l-am observant si copiat in cele mai multe cazuri de la parintii nostri, asupra obiectivelor comune ale cuplului precum si a efectelor acestei decizii. Tema de reflectie inseamna a cantari bine lucrurile, a le trece prin filtrul ratiunii, nu numai prin cel emotional si reprezinta un proces de analiza, nicidecum o decizie luata pe loc, dupa un impuls de moment. Consilierea de cuplu este absolut necesara in ghidarea partenerilor pe parcursul acestui proces.
Până data viitoare, nu uitați să aveți grijă de sănătatea voastra fizică și mentală!
Psihoterapeut Lorena Diaconescu
Lorena Diaconescu este psiholog, lucrează în domeniul psihoterapiei dar alocă și foarte mult timp dezvoltării personale cu grupuri de copii și adolescenți. A urmat studiile Facultății de Psihologie a Universității București dar este licențiată și în științe juridice și științe economice. Consideră că instruirea în domenii diverse și formarea continuă sunt elemente importante în evoluția personală a oricărui om.
Articole anterioare: