Decesul actorului Luke Perry, care la numai 52 de ani a murit în urma unui atac vascular cerebral, a șocat întreaga lume. Dar a ridicat și o întrebare: de ce fac oamenii tineri atac vascular cerebral (AVC)?
Un atac vascular cerebral poate fi la fel de devastator la tinerii pacienți, precum și la cei în vârstă, însă factorii de risc diferă semnificativ între cele două grupe de vârstă, scrie New York Times.
Iată care sunt unele dintre cele mai obișnuite cauze de AVC la persoane tinere, potrivit dr. Lee Schwamm, director la Massachusetts General Hospital și dr. Lawrence R.Wechsler, director al departamentului de neurologie de la University of Pittsburgh School of Medicine.
Disecția arterială
Stratul care învelește artera se rupe și se separă de peretele vasului sanguin. Se formează un cheag de sânge care circulă până la creier, blocând eventual circulația sângelui în țesutului creierului. Asta se poate întâmpla după o mișcare bruscă a gâtului, inclusiv una făcut de un chiropractician sau când practicăm un sport. În unele cazuri, spune dr. Wechsler, s-a întâmplat unor persoane care s-au dat în montagne-rousse.
Nimeni nu știe de ce anumiți oameni sunt vulnerabili. Ar putea fi chestiuni gentice la 1% din cazuri, potrivit dr. Schwamm.
„O gaură în inimă“
Când un bebeluș respiră pentru prima dată, un pasaj de comunicare între partea dreaptă și cea stângă a inimii trebuie să se închidă. La 25% din oameni, rămâne deschis. O astfel de malformație poate crește riscul de atac vascular cerebral. Cheagurile mici de sânge de obicei se absorb în plămâni, unde sunt curățați. Oamenii cu acea malformație pot avea un cheag de sânge care ajunge însă la inimă și merge mai departe fiind absorbit de creier. „Un cheag de sânge de mărimea vârfului unei penițe poate ucide“, spune dr. Schwamm. La majoritatea oamenilor nu cauzează probleme. Mulți nici nu știu că l-au avut. Dar oamenilor cu o astfel de malformație le poate deveni fatal.
Cheaguri de sânge
Unii oameni, de obicei pentru că au o mutație genetică, sunt predispuși la a face cheaguri de sânge care ajung la creier.
Un defect al inimii sau o tulburare de ritm
Un defect structural al inimii poate fi cauzat de diferite lucruri, cum ar fi de un infarct. Apoi, se pot forma cheaguri în interiorul inimii care sunt ejectate în fluxul sanguin și ajung la creier. Cheagurile se pot forma și dacă persoana respectivă are o turlburare de ritm cardiac cum ar fi fibrilație atrială.
Îngustarea arterelor
Unele medicamente pot provoca închiderea bruscă a arterelor, întrerupând circulația sângelui către creier. La pacienții mai tineri, această îngustare este deseori cauzată de folosirea stimulentelor ori medicamentelor care interferează cu neurotransmițătorul serotonina.
Un anevrism sau o malformație arteriovenoasă
Un anevrism este ca o umflătură care seamăna cu un balon în vasul de sânge. O malformație arteriovenoasă este o încâlcire de vase de sânge care conțin artere și vene.
Când una dintre acestea intervine, un vas de sânge din creier se poate sparge, inundând țesutul cu sânge provocând un AVC. Uneori, aceste vase de sânge problematice cauzează simptome precum mici convulsii, spune dr. Wechsler. În aceste situații, neurologii pot interveni și pot încerca să le îndepărteze.
Dar cei mai mulți oameni habar nu au că se confrunte cu astfel de probleme până când suferă o hemoragie cerebrală.