Puține legume conțin la fel de mulți nutrienți precum sfecla roșie. Unii iubesc gustul dulce cu aromă de pământ, în timp ce alții cred că are gust de noroi. De asemenea, mulți se întreabă dacă nu cumva conține prea mult zahăr, sau dacă a fost modificată genetic.
Dar, adevărul este că există foarte multe motive ca să consumăm sfeclă. Și dacă n-ai făcut-o încă din copilărie, chiar și în varianta de conservă, este timpul să începi acum să mănânci mai multă sfeclă roșie.
Nutrienții despre care trebuie să știm
Sfecla roșie este o sursă importantă de folați, magneziu, vitamina C și fibre. Dar ceea ce diferențiază sfecla de celelalte legume sunt nutrienții mai puțin cunoscuți, dar foarte benefici, pe care îi conține. „Compuși ca nitrați, betalaine și betaine au fost studiați pentru efectele lor asupra stresului oxidativ, inflamațiilor, sănătății inimii“, spune dr. Whitney Linsenmeyer, profesor de nutriție și dietă la Universitatea Saint Louis.
Oamenii de știință au descoperit că betalainele ( care dau culoarea roșu aprins) au puternice efecte antioxidante și antiinflamatorii. Betaina este esențială pentru mai multe funcții ale celulelor și protejează celulele de stresul oxidativ, care le poate distruge. „Nitrații din sfeclă ajută la dezvoltarea vaselor de sânge“, spune dr. Lisa Sasson, profesor de nutriție la Universitatea New York. „Studiile au arătat că după consumul unor alimente cu nitrați (cum este sfecla), crește cantitatea de sânge care este transportată la creier“.
Lărgirea vaselor de sânge poate ajuta și la scăderea tensiunii arteriale și la îmbunătățirea performanțelor sportive. Într-un studiu de anul acesta, publicat în Journal of Applied Physiology, cercetătorii le-au dat atleților suplimente cu sfeclă sau pastile cu placebo înainte și în timpul a două ore de pedalare la intensitate moderată. Celor care au luat suplimentele cu sfeclă le-au obosit mușchii mai puțin, iar consumul de oxigen a fost redus.
Multe dintre studii referitoate la efectele sfeclei folosesc sucul sau praful pentru că sunt mai concentrate. „Dar efectele benefice ale consumului de sfeclă crudă sunt aceleași“, spune dr. Andrew M. Jones, profesor de sport și știința sănătății la Universitatea Exeter. „Cantitatea pe care noi am studiat-o este echivalentul a 3-4 sfecle“.
Cum rămâne cu zahărul?
Este adevărat că sfecla are mai mult zahăr decât alte legume – cam 8 grame la o porție de două sfecle mici. Dar este total diferit de 8 grame de zahăr dintr-un fursec. „Sfecla este bogată în fibre, care încetinesc absorbția zahărului în sânge“, spune Linsenmeyer.
Sfecla vine în mai multe forme
Sfecla este o legumă extrem de versatilă. Feliată sau răzuită, este delicioasă în salate. O poți fierbe, o poți pune la aburi sau coace. „Pentru că este bogată în zahăr, este un îndulcitor natural“, spune Sasson. „Iar când o coci, acel zahăr se caramelizează“.
O poți mânca crudă, poate fi înghețată sau în conservă. Evită chipsurile de sfeclă prăjită în ulei și pline de sare.
Nu arunca frunzele
Când o cumperi proaspătă, primește două legume într-una. Acele frunze verzi de deasupra (pe care multă lume le aruncă) sunt incredibil de gustoase și sănătoase. Sunt bogate în folați și minerale precum calciu și fier. O cană de frunze furnizează 2.400 de unități de vitamina A sub formă de betacaroten – un nutrient care are efecte benefice asupra sănătății ochilor și în cazul cancerul mamar.