Christina Aguilera și Ricky Martin au spus odată „Nimeni nu vre să fie singur“. Iar acest sentiment pare și mai adevărat în preajma Sărbătorilor. Indiferent dacă ești singur și-ți dorești un partener de Sărbători sau te afli deja într-o relație de mai mult timp, cu diferite obligații, atmosfera singurătății poate fi universală.

Este și mai greu să evităm aceste sentimente când tot ceea ce se întâmplă legat de Sărbători – cum sunt filmele de Crăciun sau colindele – practic strigă: „Nu-i așa că iubirea este cea mai bună Ar trebui și tu să ai parte de asta?“ Psihoterapeutul Diana Lupea spune că într-adevăr că acest stres se simte foarte real, mai ales în această perioadă. „Este o presiune socială enormăsă te simți vesel și să socializezi de Sărbători“, spune ea.

Pare că toată lumea din jurul tău este căzută în acest sentiment al Sătbătorilor, bucurându-se de sentimentele calde de iubire. Mulți oameni sunt de părere că sărbătorile sunt destul de stresante, dar pare că toată lumea este invitată la petrecere în afară de tine“, spune psihologul.

În timp ce singurătatea  nu este unică în această perioadă a anului, atmosfera de sărbătoare are un mod aparte de a scate la suprafață ceea ce lipsește în viața unei persoane. „La fel ca atunci când este nunta cuiva, percepem experiența Sărbătorior a o reflecție asupra vieții noastre amoroase. Ne întrebăm unde ne aflăm, cum stăm, de ce nu și noi…Cu alte cuvinte, deseori folosim această perioadă a anului ca un barometru a locului pe care îl ocupăm în viața noastră, sau unde ar trebui săne aflăm.Și asta înseamnă o mare presiune.“

Dar totul este real și adevărat și cum să faci nu numai să supraviețuiește sentimentului de singurătate dar să te și bucuri din plin de această perioadă a anului? Psihologul are câteva sfaturi, indiferent dacp ești sau nu implicat într-o relație de dragoste.

Cum să te simți mai puțin singur dacă nu ești într-o relație

„Dacă tocmai te-ai despărțit de cineva, folosește această perioadă pentru a te autovindeca și autodescoperi“, explică psihologul. Ea sugerează să renunțăm la multe ieșiri în oraș, date-uri ocazionale sau să urmărim ce face fostul sau fosta. Aceste lucruri s-ar puteasă te facă se te simți bine pe moment, dar momentul o să treacă.

Construiește amintiri care să-ți distragă atenția de la despărțireși de la ceea ce crezi tu că-ți lipsește în viață. „Găsește măcar o singură persoană care te știe bine și construiește o amintire simplă de Sătbători cu ea“, spune psihologul.

Un alt lucru important este să-ți amintești că săfii singur este OK. Mulți oameni sunt. „Dacă nu ești implicat într-o relație nu înseamnă că nu ai iubire sau companie în viața ta“

Cum să te simți mai puțin singur, chiar dacă ești într-un cuplu

Nu numai cei care nu sunt într-o relație se pot simți singuri. Și cei care au un partener pot trece prin acealeași stări și sentimente. Dar se poate rezolva. Dacă se întâmplă să vă aflați la distanță unul de altul, poți face diverse lucruri ca să analizezi relația voastră. „Poți crea ceva, cum ar fi un jurnal în care să notezi toategândurile și reflecțiile tale despre relație și ce ar trebui făcut ca să se îmbunătățească“. Acest jurnal ar putea să vă spună cât sunteți de conectați, chiar dacă vă aflați departe unul de celălalt.

Când te vei simți încrezător în această uniune, poate că vei reimagina spațiul ca pe o chestiune pozitivă. Vă permite să aveți experiențe separate despre care va trebui să povestiți unul altuia. „Amândoi aduceți noi experiențe în relație și veți avea mult de povestiti atunci când o să vă reîntâlniți“.

Cum să te simți mai puțin singur…și atât

Îngrijirea de sine este foarte importantă pentru oricine – fie că e vorba de ore de yoga, de mers la coafor ori cosmetică, la sala de sport etc. Aceste lucruri te vor face să te simți bine, indiferent care este situația ta. Și, cel mai important lucru, te vor face să te simți bine cu tine.

Sărbătorile par a fi dedicate pentru a-i face fericiți pe alții, dar ești la fel de important și meriți să fii și tu fericit. Poți să-ți faci singur cadouri, pentru că, nu-i așa, cine te cunoaște mai bine decât tu însuți?

„Ești cea mai importantă persoană din viața ta. Dacă te poți bucura de compania ta și să fii bun și să ai milă cu tine, vei fi un prieten și partener mai bun pentru ceilalți. Și nui uita: nimeni nu este fericit tot timpul și cu toții ne simțim singuri câteodată. Este normal. Ești OK“, conchide psihologul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.