16.1 C
București

Cum îți poți îmbolnăvi inima fără să ai habar

Importante

Sunt binecunoscute și îndelung popularizate o mulțime de apucături care pot afecta sănătatea inimii. De la sedentarism până la fumat sau consumul ridicat de sare, publicul știe că aceste proaste deprinderi pot avea un impact negativ asupra celui mai important mușchi din organism. Există însă și situații în care ne putem „răni” inima fără ca măcar să avem habar.

Prezentăm mai jos patru astfel de cazuri:

Somnul insuficient. În primul rând trebuie rezolvate motivele care împiedică organismul să se odihnească suficient. Dacă nu se doarme un număr decent de ore în fiecare noapte, pe lângă nivelul scăzut de energie de a doua zi vor fi și alte consecințe.

Lipsa somnului asociată cu o afecțiune de tipul apneei de somn (întreruperea respirației în timpul somnului) poate fi rezolvată cu ajutorul unui specialist. Lăsată netratată, aceasta poate crește însă tensiunea arterială și ulterior poate îmbolnăvi inima.

De asemenea, dacă somnul nu vine din cauza stresului sau anxietății, apare riscul creșterii tensiunii arteriale și o forțare inutilă a inimă care se poate îmbolnăvi.

Emoțiile intense. Fie că e vorba de stres sau furie, anxietate sau supărare, emoțiile profunde trăite o perioadă lungă de timp sunt asociate cu infarctul și cu o tensiune arterială crescută. Pe lângă îmbolnăvirea inimii, sentimentele negative pot determina activarea și celorlați factori de risc cum ar fi lipsa somnului sau refugierea într-o alimentație nesănătoasă.

Au existat numeroase situații în care femeile au reclamat simptomele unui atac de cord și chiar electrocardiograma a indicat că e pe cale să se producă. Totuși, când medicii au recurs la angiografiere și-au dat seama că nu au ce trata, în realitate, stresul determinând creșterea adrenalinei în asemenea măsură încât au fost mimate simptomele specifice unui infract.

O igienă bucală precară. Boala coronariană este asociată cu inflamația cronică iar atunci când igiena dentară nu se realizează corespunzător, gingiile se inflamează. Inflamația se poate extinde dincolo de gură și poate afecta inima.

Persoanele cu inflamații cronice prezintă adesea arteroscleroză (depuneri de grăsimi pe pereții arterelor) care pot determina blocaje arteriale și complicații serioase, inclusiv atac de cord.

Pe lângă îmbunătățirea iginei bucale, specialiștii recomandă în cazul inflamațiilor cronice o dietă săracă în grăsimi şi care să cuprindă antioxidanţi, fructe şi legume bogate în vitamine, precum şi peşte care are un efect antiinflamator. De asemenea, o doză mică de aspirină, administrată, desigur, la recomandarea unui medic, poate reduce inflamaţia.

Menopauza. Hormonii feminini oferă o importantă protecție vasculară, reprezentantele sexului frumos, spre deosebire de bărbați, fiind mai puțin expuse riscului de afecțiuni cardiace înainte de menopauză.  Odată ajunse în această etapă, organismul lor produce mai puțin estrogen, motiv pentru care riscul îmbolnăvirii inimii crește.

Unul din rolurile estrogenului în organismul uman este alimentarea oxidului nitric pentru a menține arterele elastice și relaxate. În lipsa etrogenului, arterele se rigidizează iar circulația sanguină este mult îngreunată. Rezultatul? Tensiune arterială crescută.

Cel mai important pentru menținerea sănătății inimii este însă menținerea sănătății întregului organism. Faceți mișcare, mâncați sănătos, gestionați-vă nivelul de stres, încercați să dormiți bine noaptea și să evitați apucăturile nocive cum ar fi fumatul.

Și dacă simțiți că ceva nu e în regulă sau pur și simplu doriți să aflați cum stați cu inima, adresați-vă unui doctor. Cu siguranță, specialistul o să vă sugereze ce aspecte ale vieții dvs trebuie îndreptate pentru a vă menține inima sănătoasă.

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole