Stările de oboseală și de slăbiciune nu sunt ceva nou în acest anotimp pentru mulți dintre noi. Ne este greu să ne concentrăm, iar durerile de cap nu ne dau pace. Aceste simptome pot fi semne ale asteniei de primăvară, care potrivit statisticilor afectează peste 40% din femeile din România.
Specialiștii spun că astenia de primăvară este provocată de scăderea concentrației de endorfine din sânge, hormoni responsabili de starea noastră de bine, având acțiune calmantă. Când numărul acestora este mic, pot apărea tristețea și iritabilitatea.
Creșterea intensității luminii provoacă diferite schimbări în organism. Printre acestea se numără și o mai mare producție de melatonină (hormonul somnului), potrivit unor studii. Din această cauză apar senzațiile de slăbiciune și de oboseală, pe timpul zilei. Și tensiunea arterială poate fi influențată de schimbarea anotimpurilor. Se poate întâmpla să apară valori mai mici ale tensiunii. Astfel, persoanele afectate pot avea o stare de moleșeală și amețeli.
Astenia de primăvară este o afecțiune care afectează în general persoanele trecute de 35 de ani, femeile fiind de două ori mai predispuse. Dacă simptomele asteniei nu trec după 4-5 săptămâni, mergi la un consult la medicul de familie. Ar putea fi vorba de o altă problemă de sănătate.
Trebuie să fim atenți la alimentație
Pentru a depăși mai repede simptomele specifice asteniei de primăvară, trebuie să includem în alimentație cât mai multe fructe proaspete și legume de sezon. Verdețurile de primăvară, cum sunt spanacul, urzicile, ceapa verde, ștevia, leurda, salata verde și năsturașii sunt o alegere excelentă, căci ajută la refacerea depozitelor de vitamine și de minerale consumate de organism pe perioada iernii. Poți lua proteine din carne de pește, ouă, brânză, linte, năut și nu uita să te hidratezi suficient. Evită consumul de alimente bogate în grăsimi și în zahăr, pentru că pot accentua starea de slăbiciune.
Să respectăm orele de somn
Pentru a-ți recăpăta tonusul, este important să te odihnești suficient. Un adult are nevoie de aproape 8 ore de somn pe noapte. Avem nevoie și de plimbări în aer liber, mai ales în zilele însorite, pentru că soarele ajută la sintetizarea vitaminei D.
Astenia se poate manifesta și altfel. Este vorba de schimbprile bruște de dispoziție. Exercițiile fizice sunt o soluție eficientă în acest sens, căci stimulează secreția de endorfine, îmbunătățind starea psihică. Alege exerciții ușoare, care nu solicită organismul. Momentul cel mai indicat al zilei pentru mișcare este dimineața.