27.4 C
București

Cum am putea preveni osteoporoza

Importante

Aproximativ 13% din populația României este afectată de osteoporoză. Aceasta se caracterizează prin reducerea masei osoase și prin deteriorarea structurii țesutului osos, cu risc de fracturi. Din fericire, există anumite măsuri pe care le putem lua pentru a ajuta la prevenirea ei.

„Oasele se fragilizează din cauza lipsei de calciu, vitamina D, fosfor și alte minerale. Din păcate, osteoporoza favorizează fracturile la nivelul oaselor bazinului, încheieturilor și coloanei vertebrale. Osteoporoza apare cel mai frecvent la persoanele cu vârsta de peste 65 de ani, dar poate să se manifeste și mai devreme“, explică dr.Nicoleta Tomescu, medic de familie.

Practicarea unor exerciții fizice

Oasele se pot menține mai sănătoase cu ajutorul exercițiilor sportive practicate pe tot parcursul vieții. Dacă ați practicat un sport în copilărie și adolescență este bine pentru că astfel aveți un schelet mai rezistent și o rezercă de masă osoasă care este de folos la vârsta adultă.

Specialiștii recomandă ne recomandă să facem sport sau mișcare cel puțin 30 de minute, măcar de 3 ori pe săptămână. Ei spun că nu contează durata ședințelor de sport, ci frecvența lor. „Recomand alergări ușoare, tenis, volei, baschet, mersul pe bicicletă, înotul, exercițiile de fitness, mersul pe jos în ritm alert, grădinăritul și yoga.“, spune medicul. Mai nou, există și un tip de exerciții de tip taichi (disciplină cu beneficii asupra corpului și minții), care ameliorează echilibrul și postura în timpul mișcării, ceea ce previne riscul căderilor și fracturilor.

Consumul de alimente bogate în calciu

Organismul are nevoie de calciu pentru a putea funcționa la parametri maximi. Dacă aportul de calciu din organism este suficient, atunci acesta nu mai este nevoit să apeleze la rezervele de calciu din oase. „Trebuie introduse în alimentație lactatele, sardinele, legumele cu frunze verzi, fasolea albă, migdalele, produsele pe bază de soia. Excesul de alcool și de cofeină (peste 4 căni de cafea pe zi) determină pierderile de calciu“, precizează medicul.

Grijă cu aportul de vitamina D

Vitamina D este esențială pentru sănătatea oaselor și dinților. Ea ajută la absorbția calciului și participă la fixarea acestui mineral la nivelul oaselor. Forma sa activă este sintetizată de piele, când ne expunem la soare. Cantități de vitamina D se găsesc în peștele gras (sardine, macrou, hering, somon), în băuturi pe bază de soia și orez, ficat de vită, ciuperci, ulei din ficat de cod.

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole