Dacă vrei să micșorezi cantitatea de zahăr din sânge și astfel să-ți menții sănătatea, ai grijă să nu comiți aceste geșeli alimentare, mai ales dacă suferi de diabet.
Sari peste micul dejun
Mereu auzim că micul dejun este cea mai importantă masă a zilei, dar asta este și mai adevărat pentru cei care suferă de diabe, spune Alison Massey, medic dietetician și director pentru educație diabetică la Mercy Medical Center in Baltimore, Maryland. Dacă trece mult timp de la momentul în care te trezești și până mănânci poate rezulta hipoglicemia. „Chiar și atunci când pacieții mei nu sunt printre cei care mănâncă la micul dejun, îi încurajez să aibă o mică gustare măcar dimineața, cum ar fi un iaurt grecesc sau niște fructe de păsure sau un ou fiert tare și o felie de pâine prăjită din făină integrală“, spune ea. Nu trebuie să fie o masă de genul aceleia în acre te așezi pe scaun la masă și mănânci, dar asigură-te că guști ceva astfel încât organismul să nu clacheze.
Mănânci prea gras
Cercetătorii sugerează că o cantitate mare de grăsimi (mai mult de 30% din totalul caloriilor) poate înrăutăți rezistanța la insulină. Stai departe de meniuri care tind să aibă o cantitate mult prea mare de grăsimi saturate, cum sunt cele de la restaurantele de fast-food. Acizii grași mononesaturați sunt buni pentru sănătate și pot fi găsiți în avocado, ulei de măsline, semințe, nuci, ca să numim numai câteva. O dietă bogată în acizi grași mononesaturați și săracă în acizi grași saurați înseamnă beneficii și pentru sănătatea cardiovasculară, colesterol scăzut și reducerea trigliceridelor, spune Massey.
Carnea ocupă mai mult de jumătate din farfurie
Prea multe proteine pot avea un impact asupra nivelurilor de glucoză din sânge, mai ales dacă aceste proteine provin din carne roșie, existând astfel un impact advers asupra sensibilității la insulinp, spune Massey. Creșterea consumului de carne roșie a fost asociată cu un risc crescut de diabet de tip 2. Limitarea consumului de carne roșie are beneficii și asupra sănătății cardiovasculare, spune Massey.
Nu există echilibru în farfurie
Consumul ridicat al unui singur lucru (cum ar fi carbohidrații) și insuficient al altuia (cum ar fi legume) poate cauza creșteri ale nivelului de zahăr din sânge. „Mesele echilibrate ajută sațietatea și furnizază toți nutrienții de care ai nevoei“,spune Massey. Combinarea unei cărni ușoare (piept de pui de exemplu, fărăpieliță) cu carbohidrați (orez brun) ajută la încetinirea digestiei și asta înseamnă că te simți sătul mai mult timp, dar și un impact minim asupra nivelului de zahăr din sânge, spune ea.
Uiți să mănânci
Bine, poate că nu uiți, dar poate că ești prea ocupat și îți dai seama că au trecut ore de când ai mâncat ultima oară, ceea ce îseamnă că ai putea să-ți pui sănătatea în pericol. „Prea multe ore între mese poate provoca hipoglicemia pentru cei cu diabet, mai ales dacă iau medicație“, spune Massey. Netratată, hipoglicemia se poate înrăutăți și creează cofuzie, amețeli și chiar leșin. O hipoglicemie seeră poate cauza chiar comă sau deces.
Mesele regulate ar trebui să intre în obiceiul bolnavilor de diabet așa cum este măsurarea glicemiei și luarea tratamentului prescris, sugerează Massey. Dacă ești diabet sau ai prediabet, trebuie să ai la tine bomboane, suc sau lapte pentru a crește nivelul de glucoză din sânge dacă a scăzut.
Gustările tale sunt din făină albă
„Contează calitatea carbohidraților din dietă“, spune Massey. Carbohidații rafinați (pâinea albă, covrigeii, chipsurile) au rata mare de rezistență la insulină. Consumă cu precauție produsele din făină albă sau cu zaharuri adăugate. Alege gustări bogate în fibre și făcute din făină integrală.
Mănânci prea mult
Nu numai că scăderea în greutate îmbunătățește sensibilitatea la insulină, dar te ajută și în caz de diabet. Pentru cei cu diabet de tip 2, kilogramele în plus câștigate în urma consumului prea mare de mâncare pot contribui la rezistența la insulină și la nevoia de mai multe medicamente, spune Massey. Meniurile bogate, mai ales cele care conțin mulți carbohidrați, se regăsesc în glucoza din sânge. Ideal ar fi ca în cazul diabeticilor, glucoza din sânge să fie mai mică decât 180 mg/dL. „De ibicei, dupăo masă glicemia crește cu 4-50 de puncte, dar dacă înainte de masă era 120, iar după este 25 înseamnă că masa a fost mult prea bogată în carbohidrați“, spune Massey.
Mănânci înainte de culcare
Consumul de mâncare noapte poate mări nivelul de glucoză din sânge până dimineața. „Clienților mei le spun că dacă le e foame noaptea, înainte de culcare, să ia o gustare mică bogată în fibre (20 de grame sau mai puțin) cu proteine ușoare pentru a-i sătura“, spune Massey. Ea sugerează o clementină cu puțin fistic. Dar, cel mai important, întreabă-te dacă mănânci așa târziu pentru că ți-e foame sau pentru că te-ai obișnuit să ai o gustare seara. Încearcă să înlocuiești acest obicei cu o cană de ceai sau fă orice altceva în afară de a mânca.