25 C
București

Ce trebuie făcut atunci când suferi de emfizem pulmonar

Importante

Emfizemul pulmonar este o boală pulmonară obstructivă cronică, evolutivă, cu complicații deloc de neglijat. Diagnosticul de emfizem se pune atunci când plămânii nu mai funcționează corespunzător. Printre cele mai importante simptome se numără: respirația dificilă, mai ales după un efort fizic, și senzația de sufocare.

De asemenea, respirația șuierătoare, tusea cronică, și uneori starea de anxietate și iritabilitatea pot apărea la cei care suferă de această afecțiune.

De ce apare emfizemul pulmonar

Renunțarea la fumat este obligatorie pentru cei care suferă de această boală. Emfizemul pulmonar este asociat mai mereu cu fumatul. Fumul de țigară lezează alveolele din plămâni, îngreunând astfel respirația.

Există însă și cazurile unor persoane care nu au fumat niciodată, dar au primit diagnosticul de emfizem pulmonar. Acestea pot avea această afecțiune în urma inhalării de fum, praf, chimicale sau substanțe poluante pe perioadă îndelungată de timp.

Pe cine afectează emfizemul pulmonar

Cazurile cele mai numeroase se întâlnesc la bărbați trecuți de vârsta de 45 de ani, dar a crescut mult și incidența bolii în rândul femeilor. Există mulți fumători care au emfizem încă de pe la 30 de ani, dar aceșia nu sunt diagnosticați, de cele mai multe ori, pentru că simptomele sunt puse pe seama „tusei fumătorului“ și tocmai a faptului că se fumează.

Există tratament?

Boala nu se poate trata, dar există remedii și tratamente care pot ameliora simptomele și ține boala sub control. „Este vorba de creșterea calității vieții pacienților. După recomandarea de renunțare la fumat (dacă este cazul), este necesar un tratament de întreținere cu medicamente inhalatorii din clasa bronhodilatatoarelor, care scad simptomele și cresc capacitatea de efort“, spune dr. Mirela Văduva, medic pneumolog.

Și mișcarea și sportul contează foarte mult, având un rol în ameliorarea bolii. Nu este vorba de exerciții intense, ci o plimbare la un pas rapid, drumeții prin pădure sau o alergare ușoară. „În cazul infecțiilor, se utilizează antibiotice, după efectuarea unei antibiograme. Este foarte importantă vaccinarea antigripală și antipneumococică a acestor pacienți “, explică medicul.

În cazurile mai grave se poate interveni cu oxigenoterapie la domiciliu sau pacienții pot suferi o operație în urma căreia „se face rezecția bulelor mari de amfizem sau de reducere a volumelor pulmonare“, conchide medicul.

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole