4.8 C
București

Ce putem trata cu ajutorul apelor termale

Importante

Vârsta a treia poate fi o adevărată povară pentru unii. Mai toate încep să „scârţâie“: articulaţiile se mai umflă, spatele începe să doară iar inima nu-şi găseşte ritmul întotdeauna. Medicii prescriu tratamente peste tratamente, dar tot simţi că ai avea nevoie de mai mult ajutor. O cură cu ape termale şi nămol în staţiunile balneoclimaterice din ţara noastră poate fi binefăcătoare.

Afecțiuni reumatismale

Unele din cele mai des întâlnite afecţiuni sunt cele reumatismale. Pot fi de tip inflamator (cum ar fi poliartrita reumatoidă, spondilita anchilozantă etc.) sau degenerativ (spondiloză, coxartroză, gonartroză, lombalgie etc).  Cele mai răspândite sunt artroza, artrita, guta şi reumatismul muscular, care afectează articulaţiile, tendoanele şi muşchii.

Artroza este întâlnită la persoanele de vârsta a treia fiind cauzată de uzarea articulaţiilor. Bolnavul are dureri mari atunci când trebuie să facă efort. Tratarea afecţiunilor reumatismale se poate face  prin băi de nămol, băi de plante, împachetări cu nămol şi parafină etc. Lista staţiunilor este lungă: Techirghiol, Ocna Şugatag, cele de pe Litoral, Ocna Sibiului, Bazna, Turda, Băile Herculane, Băile Felix, Amara, Slănic Prahova sau Sărata Monteoru.

Dureri de spate

Statisticile ultimilor ani arată că 40% dintre femei şi 30% dintre bărbaţi acuză dureri de spate pe întreg parcursul vieţii, dar mai ales după vârsta de 45-50 de ani. Din păcate, de multe ori se ajunge la bisturiu, iar recuperarea după o operaţie de hernie de disc, de exemplu, este o provocare atât pentru pacient, cât şi chiar pentru medici. Necesită răbdare şi perseverenţă.

Programul de recuperare se bazează pe kinetoterapie, hidrokinetoterapie, fizioterapie şi masaj. Dar, tratamentul clasic de recuperare, kinetoterapie şi fizioterapie, poate fi completat, mai ales în sezonul estival,  cu o cură termală de două săptămâni în staţiunile de pe Litoral, la Băile Herculane, Lacul Sărat şi Băile Felix.

Datorită proprietăţilor antiinflamatorii, băile termale, duşurile şi împachetările cu nămol calmează semnificativ durerile de spate.

Boli cardiovasculare

Ultimul raport al Societăţii Europene de Cardiologie indică bolile cardiovasculare ca principală cauză de deces atât în România, cât şi în Europa. Ţara noastră se află pe locul 3 la nivel european din punct de vedere al deceselor cauzate de boli cardiovasculare, după Bulgaria şi Ucraina.

Afecţiunile aparatului cardiovascular care pot fi tratate la băi sunt hipertensiunea arterială, cardiopatia ischemică, sechela de infarct miocardic, ateroscleroza (depunerea pe pereţii arterelor a grăsimilor din sânge) etc. Pentru afecţiunile cardiovasculare sunt eficiente băile îmbogăţite cu dioxid de carbon, la 30-40 de grade Celsius, de la Vatra Dornei, Băile Tuşnad, Balvanyos şi Covasna.

Boli ginecologice

Afecţiunile ginecologice, unele mai grave, altele mai puţin grave sunt din ce în ce mai frecvente în rândul femeilor încă de la vârste tinere. Multe afecţiuni ginecologice se instalează însă şi după menopauză. Foarte multe astfel de afecţiuni pot beneficia de tratament balnear. Sunt recomandate apele clorurate de la Băile Herculane, Sovata, Băile Govora, Vatra Dornei, Sărata Monteoru.

Staţiunea balneară Sovata este unică în Europa datorită lacului salin helioterm Ursu şi a calităţilor balneoclimaterice perfecte pentru tratarea insuficienţei ovariene, a cervicitei cronice (rană pe colul uterin) sau a sterilităţii. În cazul afecţiunilor ginecologice, apa sărată de la Sărata Monteoru este folosită sub formă de irigaţii vaginale.

Una din proprietăţile sale este cea de restabilire a funcţiilor ovariene, dar rezultate uimitoare au fost obţinute şi pentru tratarea anexitei (cunoscută şi ca „răceala la ovare“), metroanexitei (inflamarea ovarelor sau a trompelor uterine) sau dereglări ale aparatului genital ce pot apărea la femei trecute de 50 de ani.

Bolile digestive

Statisticile arată că românii suferă din ce în ce mai mult de boli digestive, de diverse tipuri, mai ales din cauză că nu acordă suficientă atenţie alimentaţiei.

Un sistem digestiv dereglat perturbă transformarea hranei în energie şi absorbţia mineralelor, vitaminelor şi a celorlalte substanţe nutritive. Netratate la timp, afecţiunile digestive se agravează şi apar dureri de stomac, spasme, diaree etc.

Tratarea afecţiunilor în fază incipientă este foarte importantă, evitând astfel, în viitor, un tratament agresiv şi de lungă durată. Bolile digestive se pot trata prin băi în ape cu magneziu, care se găsesc mai ales la Sângeorz Băi, Călimăneşti Căciulata şi la Băile Olăneşti.

Eczeme

Eczema este o boală de piele care se manifestă prin mâncărimi. Una dintre cele mai bune soluţii pentru tratarea eczemelor, dar şi a altor afecţiuni dermatologice este cura termală. Medicii recomandă apele termale care conţin seleniu, calciu sau magneziu, compuşi care au o acţiune benefică asupra pielii.

Zilnic, timp de trei săptămâni, trebuie făcute duşuri speciale cu presiune pe tot corpul sau local. S-ar putea ca la început să ai dureri uşoare, dar treptat, duşurile vor deveni relaxante. La noi în ţară, poţi merge pentru tratarea eczemelor şi a altor afecţiuni dermatologice la Amara, Băile Felix, Băile Govora, Băile Herculane, Băile Olăneşti, Eforie Nord, Pucioasa, Slănic Prahova sau Sovata.

Împachetările cu nămol sunt indicate în special pentru că reduc intensitatea durerilor articulare şi ameliorează mobilitatea încheieturilor la persoanele aflate la vârsta a treia. Poţi merge pentru astfel de tratamente în special la Amara, Fundata, Lacu Sărat, Techirghiol, Sovata, Ocna Sibiului.

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole