Cataracta este o boală des întâlnită, mai ales la vârstnici, care se instalează „pe mutește“ și afectează vederea din cauza opacifierii progresive a cristalinului.
Deși seniorii sunt cei mai afectați, această boală, în ultima vrem, nu-i ocolește nici pe cei de 40-45 de ani. În plus, există și cataractă juvenilă, care îi afectează pe copii.
Primele simptome
Primul simptom, dar care este deseori neglijat, este slăbirea vederii. Când aceasta apare, pacienții dau vina pe oboseală sau pe vârstă și evită controlul medical. În timp, vederea începe să se încețoșeze și apare miopia – pacientul nu mai vede la distanță, dar începe să vadă bine de aproape. Din păcate, cataracta nu poate fi prevenită și, odată instalată, ea continuă să evolueze. Important este controlul medical pentru a primi diagnosticul în fază incipientă, astfel încât să poată fi tratată eficient. Diagnosticarea se face simplu, printr-un control de rutină la medicul oftalmolog.
Factori favorizanți
Nu putem vorbi despre cauzele bolii, propriu-zis, dar există factori care determină apariția bolii:
- vârsta înaintată
- factorii genetici (unele persoane moștenesc o predispozițe spre această boală)
- expunerea excesivă la razele UV provenite din lumină naturală sau artificială (cum e cea din saloanele pentru bronzat)
- diabetul zaharat, în special cel în care apar valori mari ale glicemiei
- alte boli oculare, precum glaucomul, uveita, dezlipirea de retină sau tumorile oculare
- tratamentul prelungit cu cortizoni (medicamente antiinflamatoare puternice)
- intervențiile chirurgicale la nivel ocular
- leziunile oculare, cauză întâlnită frecvent în cazul copiilor
Operația este singurul tratament
Din păcate, în cazul cataractei, nu există leacuri medicamentoase ori naturiste – așadar, intervenția chirurgicală este inevitabilă. Operația de tratare a cataractei presupune tehnici moderne, cu riscuri mici de infecții postoperatorii.
Prin intervenția chirurgicală, se urmăresc topirea și aspirația cristalinului (lentila ochiului), care și-a pierdut, din cauza bolii, transparența și înlocuirea lui cu un cristalin artificial.
Metoda clasică de operare presupune folosirea ultrasunetelor pentru îndepărtarea cristalinului afectat, însă, prin metodele moderne, inciziile sunt tot mai mici, iar riscurile aproape inexistente. Operația nu înseamnă că-ți face o vedere de vultur, dar diopriile cu care ai rămas vor fi mult mai ușor de controlat și de reglat.
Operația de cataractă durează aproximativ 10 minute și se face prin anestezie locală cu picături. Manevra de eliminarea a cristalinului opac și de implantare a celui bun se face prin microincizii care nu sângerează și nu necesită sutură.
Ce trebuie făcut înainte de operație
Orice pacient care suferă de cataractă este operabil, indiferent de vârstă, iar singurele elemente de care trebuie ținut seama sunt bolile asociate și etapele de parcurs înainte de intervenția chirurgicală:
- un control oftalmologic complet, în care să fie făcute toate măsutorile necesare transplantului de cristalin
- efectuarea analizelor de sânge și stabilizarea bolilor cronice de care suferă pacientul
- tratarea eventualelor infecții oculare (conjunctivite, urcior) sau a infecțiilor din vecinătatea ochilor (sinuzite, amigdalite acute, abcese dentare etc.)