Dezechilibrele hormonale înseamnă de multe ori afecțiuni ale glandei tiroide. Printre simptomele prin care acestea se manifestă se numără nervozitatea, căderea părului și apariția unor noduli. Important este să știți că fumatul și stresul pot perturba funcția tiroidei.
„Dacă disfuncția tiroidiană nu este diagnosticată și tratată, atunci se poate agrava. Cu timpul, simptomatologia se accentuează și poate deveni chiar amenințătoare pentru viață. Tratamentul pentru hipotiroidie sau pentru hipertiroidie este inițial medicamentos. În anumite cazuri de hipertiroidie, se recurge ulterior la îndepărtarea chirurgicală a tiroidei (tiroidectomie) sau la administrarea de iod radioactiv, care distruge tiroida.“, explică dr. Mihai Slăvescu, medic specialist endocrinolog.
Hipotirodia – oboseală și somnolență
Hipotiroidia sau deficitul de hormoni tiroidieni este semnalată de anumite probleme care nu trezesc suspiciuni la început. Însă atunci când perturbă activitatea cotidianădevine deranjantă. Este vorba despre oboseală, sonolență, lentoare în mișcări, creștere în greutate, probleme dememroie, deshidratarea pielii și căderea excesivă apărului. Pot apărea și senzația de frig, anemia și creșterea nivelului de colesterol.
Hipoglicemia – foamea exagerată
Dereglările hormonale pot apărea din cauza stresului, a unor tratamente medicamentoase sau a unei inflamații în organism. Și atunci crește riscul apariției lor la nivelulgralnedelo (suprarenale, hipofiză, hipotalamus, pancreas endocrin, testicule sau ovare, epifiză, tiroidă, paratiroide).
Dacă ai apetit crescut sau dureri de cappersistente ar trebui să mergi la medic, pentru că acestea pot fi numai câteva dintre semnele unui dezechilibru hormonal. Pofta de mâncare exacerbată poate indica o scădere a zahărului din sâge (hipoglicemie). Migrena, ciclurile menstruale neregulate și tensionarea sânilor arată o dereglare a balanței între hormonii estrogen și progesteron. Apetitul sexual redus sugerează o scădere a nivelului de hormonei androgeni, pilozitatea excesivă (hirsutism) și acneea semnalează excesul de hormoni de acest tip,produși de ovare, testicule și glandele suprarenale.
Hipertiroidia – slăbit brusc
În cazul acestei afecțiuni este vorba despre un exces de hormoni tiroidieni. Din această cauză, se ajunge la scăderea în greutate, în mod inexplicabil, la nervozitate și agitație. Alte simptome pot fi tahicardia, transpirațiile, dificultățile la înghițire sau de respirație și insomnia. „Anumite forme de hipertiroidism pot determina manifestări oculare, cu senzație de nisip în ochi, hiperlacrimație și uneori exoftalmie (proeminența globului ocular în afara orbitei)“, explică dr. Mihai Slăvescu.