3.7 C
București

Care sunt cauzele urinărilor dese și ce măsuri trebuie luate

Importante

Urinările dese, nejustificate de un consum bogat de lichide, pot semnala anumite probleme de sănătate. Medicii urologi spun că o medie de 7-8 urinări pe zi este normală, în funcție și de volumul de lichide și de frecvența cu care be, apă.

Urinările frecvente pot fi puse și pe seama schimbărilor pe care le facem în alimentație, a sarcinii, a administrării de medicamente diuretice sau a cantității mari de lichide consumate seara, înainte de culcare. „Dacă episoadele de urinare sunt atât de dese încât afectează programul zilnic ori ne trezesc noaptea din somn, chiar de mai multe ori, este bine să mergem la medic pentru un consult“, explică Florian Mihălțan, medic specialist urolog.

Ce analize trebuie făcute

Pentru diagnosticarea posibilelor cauze care duc la apariția episoadelor dese de urinare, medicul trebuie să pună mai multe întrebări pacientului. „Medicul urolog trebuie să întrebe despre obiceiurile alimentare, aspectul urinei, dar și celelalte simptome care sunt asociate. Pacientului i se va recomanda să noteze timp de 3 zile, într-un tabel, ora și cantitatea de urină eliminată măsurată cu un pahar gradat. Printre analize se află și sumarul și sedimentul urinar (se poate observa prezența bacteriilor, a leucocitelor sau pierderea de glucoză prin urină), urocultura, dar și probele de funcție renală și glicemia. În cazul în care diagnosticul nu se poate pune în urma acestor investigații, urmează ecografia de tract urinar (pentru depistarea eventualelor probleme renale ori ale prostatei), dar și testele urodinamice“, spune medicul.

„După ce au fost identificate cauzele urinării frecvente și încadrarea acestora în tabloul unei anumite patologii, se poate începe tratamentul. Pentru cauzele legate de obiceiuri alimentare, se recomandă evitarea produselor iritante (cum sunt băuturile carbogazoase, cafeaua, consumul de alcool, dar și folosirea frecventă a condimentelor la prepararea mâncărurilor), cât și adoptarea unor reguli care presupun ca lichidele să fie băute mai ales în timpul zilei. Celelalte cauze ncesită terapie ghidată de medicul specialist, mai ales că se dorește tratarea lor, dar și prevenirea recidivelor.“, explică specialistul.

Bolile pe care le pot semnala

Există anumite afecțiuni care au printre simptome și nevoia frecventă de a urina. Unele dintre acestea pot fi diabetul zaharat și infecțiile de tract urinar. Apoi, putem enumera probleme de prostată sau o disfuncție neurologică a vezicii urinare, care îi provoacă acesteia contracții involuntare neașteptate, adică poate pierde urină.

Alte posibile cauze ale urinării frecvente

  • vaginita
  • apariția tumorilor la nivelul vezicii
  • boala inflamatorie pelvină
  • gonoreea
  • vezica hiperactivă
  • anxietatea
  • litiaza vezicii urinare
  • prezența piterelor la rinichi

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole