Din când în când, organismul mai trage câte un semnal de alarmă, atrăgându-ne atenţia asupra unei probleme de sănătate. O astfel de atenţionare este ameţeala. Aflam in acest articol de ce apar ameţelile.
De ce apar ameţelile? Cauzele ameţelilor sunt multiple: de la anemie la tumori craniene, de la hipertensiune, la afecţiuni psihice. Unele sunt banale, altele sunt rare. Unele sunt probleme minore, unele sunt serioase şi chiar îţi pot ameninţa viaţa. Mergi la doctor dacă stările de ameţeală se repetă des.
Afecţiuni ale urechii
Inflamarea canalelor urechii interne poartă numele, în termeni medicali, de labirintită şi determină apariţia bruscă a ameţelilor, care pot fi suficient de grave pentru a cauza şi greaţă şi vărsături. Sunt mai multe cauze care provoacă labirintita, dar cea mai întâlnită este infecţia virală, care declanşează ameţeli însoţite, de cele mai multe ori, de pierderea auzului, dar, uneori, şi de dureri în gât sau simptome de răceală.
Starea de ameţeală poate fi foarte intensă astfel că, s-ar putea să ai nevoie să te întinzi în pat. Este mai agresivă în primele 2-3 zile ale bolii. Dacă te întinzi în pat şi laşi capul într-o poziţie nemişcată, ameţeala şi greaţa s-ar putea ameliora.
De ajutor în acest caz sunt exerciţiile de echilibru (mişcări simple ale capului şi menţinerea echilibrului în poziţie verticală) sau exerciţiile speciale Brandt-Daroff (includ şederea pe marginea patului, aplecarea bruscă într-o parte şi menţinerea acestei poziţii pentru jumătate de oră până când dispare ameţeala,).
Simptom al sindromului Meniere
Acest sindrom este tot o afecţiune a urechii interne şi are simptome episodice: vertij, pierderea auzului şi zbârnâituri în urechi. Afectează în general o singură ureche, dar, rar, pot fi simptome la ambele urechi şi survine mai ales la persoanele cu vârste cuprinse între 20 şi 50 de ani.
Episoadele de ameteala durează între 20 de minute şi 4 ore, iar bolnavul va fi foarte extenuat la finele acestora. În timpul crizelor, trebuie să stea în repaus, eventual în poziţie culcat. Sindromul Meniere nu poate fi vindecat, dar după 10-15 ani de la prima criză, episoadele se mai estompează.
Tratamentul pentru ameteala poate să includă medicaţie antivertij, la recomandarea unui medic otorinolaringolog, dietă săracă în sare, utilizarea unor diuretice sau, în unele cazuri, injectarea locală cu gentamicină şi dexametazonă. Se poate vorbi, dar mai rar, şi de intervenţii chirurgicale. Se recomandă renunţarea la fumat şi la alcool când este cazul.
Anemia începe cu ameţeală şi slăbiciune
Anemia este asociată cu simptome care includ ameţeli, slăbiciuni, paloarea feţei sau dureri de cap. Cauzele anemiei sunt deficitul de fier, de vitamine sau pierderile de sânge. Medicii recomandă consumul de spanac şi alte legume care conţin fier şi carne roşie, şi, eventual, suplimente. Organismul are nevoie de vitamina B12 şi acid folic pentru a produce celule roşii.
Cele mai bune surse de vitamina B12 sunt cerealele şi produsele de origine animală (carne, ouă, lapte). În cazul pierderii de sânge, poate fi vorba de menstruaţii abundente sau alte cauze care ar trebui investigate de un medic.
Ai putea avea probleme cu tensiunea
De cele mai multe ori, când cineva cu vârsta peste medie acuză ameţeli, mulţi se gândesc că ar putea fi vorba de hipertensiune arterială. Dar, la fel de bine, poate fi vorba şi de hipotensiune (tensiunea arterială sub 90/60 mmHg). Hipotensivii pot leşina când sunt temperaturi foarte ridicate, după ce au stat mult în picioare sau când sunt stresaţi sau obosiţi.
Tensiunea arterială poate scădea şi când ne ridicăm brusc în picioare. Trecerea de la poziţia orizontală sau chircită în cea verticală se cheamă hipotensiune de scurtă durată şi cauzează ameţeli. În astfel de situaţii, trebuie să te aşezi, chiar şi pe jos, dar să ai picioarele ridicate faţă de nivelul corpului, timp de 10 minute, pentru a facilita irigarea creierului cu sânge.
Pentru normalizarea tensiunii arteriale ar trebui să bei lichide bogate în sodiu, aşa cum este apa minerală.