Ecografia cardiacă sau ecocardiografia este o metodă de evaluare a structurii inimii, bazată pe ultrasunete. Dacă este nevoie de o asemenea investigație, poate stabili numai medicul specialist.
Corina Popa, medic specialist cardiolog, spune că ecografia cardiacă este în general recomandată „dacă se constată existența unui suflu cardiac, dacă pacientul se plânge de oboseală persistentă în urma unui efort sau dacă acuză dureri toracice. Este necesară pentru persoanele suspecte de anomalii congenitale, cardiopatie ischemică sau pentru cele care au sierit infarct miocardic“, explică medicul.
Poate diagnostica tumori la inimă
Ecografia cardiacă poate măsura dimensiunea inimii, grosimea pereților ei, poate observa modul în care se închid și se deschid valvele și eventualele calcificări și depuneri de colesterol la nivelul peretelui arterial. „Prin intermediul acestei investigații se poate pune diagnosticul în modificări de structură cardiacă (dilatarea cavității), îngroșarea pereților, regurgitări valvulare (valvele cardiace nu se închid bine și sângele scapă înapoi, contrar sensului de circulație), stenoze valvulare (valvele se deschid mai puțin). De exemplu, când vine vorba de cardiopatie ischemică se vizualizează zone de contracție redusă de repaus (când pacientul stă și nu face efort) sau post efort“, susține Corina Popa.
Specialistul spune că prin ecocardiografie se pot diagnostica și tumorile cardiace. Ea poate semnala și prezența lichidului în pericard, apărut în urma unei răceli sau probleme tiroidiene.
Cum se face
„Este vorba de un examen simplu. Pacientul este așezat pe canapea și este culcat pe partea stîngă. Medicul utilizează o sondă care este plasată în mai multe poziții pe torace și substernal. Pentru a obține o imagine cât maicorectă, pe sondă se aplică un gel incolor, care nu este alergic“, explică medicul. „Este un examen care nu presupune iradiere, este nedureros și se poate realiza în orice moment al zilei, fără restricții“, conchide specialistul.