16.4 C
București

Anemia, afecțiunea la care femeile și copiii sunt cei mai predispuși

Importante

Există zile în care ne putem simți amețiți, fără vlagă și cu dureri de cap. Prima reacție este să dăm vina pe programul încărcat, pe viața agitată și pe stres, dar aceste simptome pot trage un semnal de alarmă în cazul anemiei.

Anemia, descoperită la timp, poate fi tratată. Dacă nu este tratată corespunzător ea poate duce la apariția unor complicații. „Anemia, una dintre afecțiunile des întâlnite în rândul femeilor, se poate manifesta prin astenie, paloare și amețeli. Anemiile care se instalează brusc au simptome evidente, iar cele cronice, care se instalează lent, sunt bine tolerate până în stadii avansate“, explică Nicoleta Tomescu, medic de familie.

Care sunt cauzele

Anemia poate fi favorizată de consumul redus de alimente bogate în fier. Fa fel, și de pierderile de sânge. De asemenea, menstruațiile abundente sunt unele dintre cele mai importante cauze în declanșarea anemiei. Unele boli genetice, sum sunt talasemia sau lipsa acidului folic din organism, pot provoca primele simptome ale afecțiunii. Mediciul spune că hemoragiile acute care duc șa anemie, produse de traumatisme sau ulcere, pot necesita chiar și transfuzii de sânge.

Cele mai des întâlnite tipuri de anemii sunt cele carențiale (cauzate de lipsa unei alimentații adecvate). Alimentele care conțin cantități mari de fier sunt carnea, oul, ficatul, spanacul, urzicile. Absorbția fierului în organism, dar și a acidului folic și vitaminei B12, esențiale pentru producerea normală a globulelor roșii, pot fi împiedicate de afecțiuni digestive și alcoolism.

Bolile cronice, tumorile maligne, leucemiile și limfoamele evoluează cu anemie cronicp, uneori acestra fiind chiar primul semn de boală, specifică medicul de familie.

Cum se diagnostichează anemia

Anemia se poate stabili în urma unui examen clinic și a unor analize de sânge. Însă pentru a afla cauza bolii este nevoie de alte investigații. „Se fac mai multe teste hematologice – hemogramă, sideremie, frotiu de sânge periferic, reticulocite, hemocult, electroforeza hemoglobinei. Dacă aceastea nu sunt concludente se pot cere și alte investigațșii: puncție de măduvă osoasă, teste genetice și investigații specifice pentru depistarea bolilor cronice asociate anemiei“, explică Nicoleta Tomescu.

Cum poate fi tratată

După ce medicul a stabilit tipul și cauzele anemiei, urmează tratamentul corespunzător. Pot fi suplimente pe bază de fier, dar și un regim alimentar adecvat. Specialistul poate prescrie și vitamina C sau suplimente de vitamina B12 și acid folic. În cazurile mai complicate este nevoie de alt tip de tratament.

Anemiile pot fi:

  • feriprive, cauzate de deficitul de fier
  • cauzate de bolile croinice (insuficiență renală)
  • aplastică (apare când scade numărul eirtrocitelor și al trombocitelor)
  • pernicioasă, cauzată de deficiența vitaminei B12

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole