Dieta unei persoane poate influența simptomele hipertiroidismului, potrivit medicalnewstoday.com. Unele alimente pot îmbunătăți starea de sănătate, în timp ce altele pot înrăutăți simptomele ori pot afecta efectul medicamentelor.
Hipertiroidismul este o boală în care glanda tiroidă produce pre mulți hormoni tiroidieni. Unii se referă la această afecțiune ca fiind o tiroidă exagerat de activă. Cea mai obișnuită cauză a hipertiroidismul este o boală autoimună numită boala Graves.
Simptomele hipertiroidismului includ pierderea inexplicabilă în greutate, transpirații, diaree frecventă, dificultăți de somn și slăbirea mușchilor. Hipertiroidismul este mai des întâlnit la femei decât la bărbați.
Cum poate fi influențată boala de către dietă?
Consumul anumitor alimente nu va trata hipertiroidismul, dar unenel nutrimente și minerale joacă un rol în administrarea și ținerea sub control a bolii. Dieta poate influența atât producția de hormoni tiroidieni, dar și modul în care funcționează tiroida.
Următoarele nutrimente și substanțe chimice se numără printre cele care influențează hipertiroidismul:
- Iodul, pe care glanda tiroidă îl folosește pentru a produce hormoni tiroidieni. Prea mult iod în dietă poate crește producția de hormoni tiroidieni.
- Calciul și vitamina D sunt vitale pentru că hipertiroidismul poate cauza probleme în cazul densității minerale osoase.
- Alimentele și băuturile care conțin cofeină pot înrăutăți simptomele hipertiroidismului.
Alimente care trebuie consumate
Următoarele alimente pot aduce beneficii oamenilor care suferă de o tiroidă hiperactivă:
Alimente sărace în iod
Dacă o persoană primește tratament împotriva hipertiroidismului, medicul i-ar putea recomanda să urmeze o dietă săracă în iod. Alimentele și băuturile sărace în iod includ: sare neiodată, albușuri, legume proaspete sau congelate, ceaiul, condimente, uleiuri vegetale, zahăr, miere, nuci nesărate, berea și vinul, carne de vită, pui, curcan, vițel sau miel, fructe.
Legume crucifere
Unele legume crucifere conțin compuși care scad producția de hormoni tiroidieni și care pot reduce cantitatea de iod asimilată de tiroidă. Ambele efecte pot fi benefice pentru o persoană cu hipertiroidism.
Totuși, persoanele care suferă de hipotiroidism (o scădere a funcțiilor iroidei) ar trebui să evite consumul unei mari părți din aceste alimente. Printre legumele crucifere se numără: varza de Bruxelles, varza, kale, napi, arugula, ridichi, bok choy, conopidă, broccoli.
Alimente care conțin seleniu
Seleniul este un micronutrient de care organismul are nevoie pentru metabolizarea hormonilor tiroidieni. Cercetările sugerează că seleniul poate ajuta la îmbunătățirea unor simptome ale bolii autoimune tiroidiene.
Printre cei care iau medicamente, aceia care iau suplimente cu seleniu pot ajunge la niveluri normale ale tiroidei mai repede decat cei care nu o fac.
Printre alimentele bogate în seleniu se numără: nuci braziliene, ton, halibut, creveți, șuncă, paste și cereale, vită, curcan, pui, orez, ouă, brânză cottage, ovăz, spanac.
Alimente care conțin fier
Fierul este un nutriment care este important pentru procesele organismului, inclusiv pentru sănătatea tiroidei. Fierul ajută celulele roșii din sânge să ducă oxigenul către alte celule din organism.
Cercetătorii au stabilit o legătură între fier și hipertiroidism. Omaneii pot menține o cantitate rezonabilă de fier în organism prin includerea acestor alimente în dieta lor: cereale, stafide, pește și fructe de mare, fasole, ciocolată neagră, carne de vită, pui curcan și porc, linte, spanac, sardine și năut.
Alimente care conțin calciu și vitamina D
Exisă o asociere între hipertiroidismul îndelungat și scăderea densității minerale a oaselor, ceea ce poate duce la osteoporoză. Calciul și vitamina D sunt nutrimente foarte importante pentru sănătatea oaselor.
Printre alimentele bogate în calciu se numără: lapte, brânza, iaurt, înghețată, somon, sardine, broccoli, portocale, kale, bok choy.
Multe persoane cu hipertiroidism au carență de vitamina D. Sursa primară de vitamina D este soarele. Dar, din cauza problemelor ridicate de expunerea prelungită la soare care pot duce la cancer de piele, mulți oameni stau mai puțin în soare sau folosesc creme de protecție.
Nu există multe alimente bogate în vitamina D, dar printre acestea puține se numără: somonul, tonul, laptele și unele produse lactate, cereale.
Condimente
Studiile au stabilit o legătură între anumite condimente, printre care turmericul și chili verde, și frecvența redusă a bolilor tiroidiene, printre care hipertiroridismul.
Turmericul are de asemenea și proprietăți antiinflamatorii.
Alimente care trebuie evitate
Iată ce alimente ar trebui evitate sau, cel puțin, consumate în cantități moderate de către cei care suferă de hipertiroidism:
Alimente bogate în iod
Prea mult iod poate însărutăți hipertiroidismul prin provocarea glandei tiroide să producă prea mulți hormoni tirodieni. O persoană cu hipertiroidism ar trebui să evite consumul excesiv de alimente bogate în iod, cum sunt: sare iodată, pește, scoici, alge, produse lactate, suplimente cu iod, produse care folosesc colorant alimentar roșu , gălbenuș, diverși aditivi, covrigi, gogoși sau merdenele produse în comerț.
Soia
Studiile efectuate pe animale au demonstrat că consumul de soia poate influența tratamentul cu iodul radioactiv administrat în caz de hipertiroidism.
Sursele de soia includ: laptele de soia, sosul de soia, tofu, edamame, uleiul de soia.
Glutenul
Cercetările sugerează că boala autoimună tiroidiană este mai întâlnită la oamenii care au și boala celiacă, decât la cei care nu o au. Nu se cunoaște exact motivul, dar și genele ar putea juca un rol. Boala celiacă poate face ca o persoană să dezvolte alte boli autoimune.
Boala celiacă provoacă leziuni la nivelul intestinului subțire în urma ingerării de gluten. Acesta este o proteină din grâu, orz, ovăz și secară.
Cei care au boala celiacă au nevoie de o dietă fără gluten. Unele cercetări arată că o dietă fără gluten poate facilita mai bine asimilarea de către intestin a medicației în cazul problemelor tiroidiene și poate scădea inflamația.
Cafeina
Cafeina poate înrăutăți unele simptome ale hipertiroidismului, provocând inclusiv palpitații, tremur anxietate și insomnie. Dacă este posibil, o persoană cu hipertiroidism ar trebui să încerce să evite alimentele și băuturile care conțin cafeină. Acestea includ: cafea, ceai negru, ciocolată, cola și băuturi energiznte.