25.4 C
București

A ieșit învingătoare în lupta cu leucemia

Importante

Când primești un diagnostic precum cel al leucemiei, lupta pentru viață este contracronometru. Pentru a învinge boala, e nevoie de tratament, încredere în medic, răbdare, optimism, curaj și speranță.

După o luptă cruntă de doi ani, Carmen a reușit să învingă leucemia acută limfoblastică. A aflat că este bolnavă în iarna anului 2000, la vârsta de 25 de ani, când lumea ei era plină de planuri și visuri.

Se simțea din ce în ce mai obosită, apoi a făcut apă la plămâni (pleurezie) și a ajuns la spital. În urma unor analize amănunțite a aflat că are leucemie.

Boala a recidivat de două ori

Nu a fost o luptă ușoară, ba chiar a fost pe punctul de a o pierde la un moment dat, când după chimioterapie, boala e revenit de două ori. Cum viața ei atârna de un fir de ață, singurii care și-au asumat riscul că o vor face bine au fost medicii din Israel. Carmen a trecut astfel printr-un transplant de măduvă, operație pe care a făcut în 2002. Donator a fost fratele ei mai mare cu care a avut o compatibilitate de 100%. După transplant, a urmat o altă perioadă extrem de dificilă. „Am stat cinci luni în camera sterilă, pentru că am făcut complicații: pneumonie, edem cerebral, comă, semipareză. Apoi, am trăit cu sabia lui Damocles deasupra capului încă cinci ani“, mărturisește femeia. Riscul de recădere este foarte mare în primul an, apoi scade, iar după cinci ani este foarte mic.

Încrederea în medic este esențială

Ca să învingă o astfel de maladie, înainte să înceapă tratamentul, pacientul trebuie să fie deschis, să aibă încredere în medic și să le lase celor din jur posibilitatea să-l ajute. „Să ceară părerea mai multor medici, să se informeze, însă în momentul în care s-a decis asupra medicului curant, trebuie să se lase pe mâinile lui. Încrederea în medic este vitală pentru a învinge boala“,spune Carmen.

Familia și prietenii joacă un rol important în procesul de vindecare. „Ai nevoie de ei să te ajute să nu te mai gândești la boală. Să stai la povești, să jucați cărți sau o partidă de șah“, povestește Carmen.

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole