Știința medicală este un domeniu care progresează în permanență. De-a lungul anilor, descoperirile din acest domeniu fie au deschis căi spre noi proceduri fie au creat soluții la o problemă medicală care era până atunci incurabilă. Și tehnologia a jucat un rol important în transformarea științei medicale într-un domeniu mai mai eficient și indispensabil.
Să aruncăm astfel o privire asupra invențiilor care au revoluționat știința medicală de la Hippocrate și până acum.
Termometrul medical
Termometrele sunt instrumente obișnuite în ziua de azi și totuși nu se știe exact cine l-a inventat. Gabriel Fahrenheit a inventat termometrul cu mercur în 1714, care se folosește și astăzi, deși un isntrument de măsurare a temperaturii a fost inventat de Galileo spre sfârșitul anilor 1500. El se baza pe principiul că densitatea unui lichid se modifică în funcție de temperatura acestuia. În prezent, termometrele cu mercur au fost înlocuite de cele digitale.
Stetoscopul
Înaintea de inventarea stetoscopului, medicii ascultau bătăile de inimă ale pacienților punând urechea pe pieptul acestora, o metodă destul de ineficientă. De exemplu, dacă inima era izolată de grăsime de peretele pieptului, această metodă dădea greș. De fapt, cu o astfel de situație s-a confruntat fizicianul francez Rene Laennec, care a încercat să determine numărul de bătăi ale inimii unui pacient obez. El a inventat stetoscopul, un fel de trompetă de lemn care amplifica sunetele care proveneau de la plămâni și inimă. Acest principiu de amplificare sonoră nu s-a schimbat până azi.
Radiografiile
Este greu să ne imaginăm diagnostice corecte și tratarea rănilor, cum ar fi fracturile, fără radiografii. Acestea au fost descoperite în mod accidental când fizicianul Wilhelm Conrad Rontgen studia procesul prin care curentul electric trecea printr-un gaz cu o presiune foarte scăzută. El a observat că într-o cameră întunecată, tubul cu raze catodice acoperit cu platinocianide de bariu a provocat un efect fluorescent. pentru că razele catodice sunt invizibile, el nu a știut ce fel de raze sunt și le-a numit raze X, din cauza naturii lor necunoscute. El a câștigat primul premiu Nobel care s-a acordat vreodată în Fizică, în 1901, pentru această descoperire. Primele rânduri scrise despre această descoperire au fost un fel de batjocură și au fost scris de un jurnalist de la New York Times: „o așa-zisă descoperire a metodei de a fotografia invizibilul“.
Acul subcutanat
Acul subcutanat a fost inventat abia acum 150 de ani. Înainte, în Grecia și Roma antice, medicii foloseau tot felul de obiecte subțiri și goale pe dinăuntru pentru a injecta fluide în organism. În 1656, unui câine i s-a făcut o injecție intravenoasă cu vârful unei pene de gâscă de către Christopher Wren. Acum subcatanat a fost inventat de Charles Pravaz și Alexander Wood undeva pe la mijlocul anilor 1800. Astăzi, acele sunt folosite pentru a administra dozajul corect al medicamentelor și pentru a extrage fluide din corp fără dureri și fără risc de contaminare.
Stimulatorul cardiac
Această invenție este realizarea a doi oameni de știință australieni, Mark C.Hill și Edgar H.Booth în 1926. Prototipul era un set portabil format din doi poli, unul conectat cu o soluție de sare înmuiată în piele, iar celălalt la un ac care a fost introdus între-una din camerele inimii pacientului. În ciuda acestui design brut au reușit să readucă la viață un bebeluș. În zilele de azi, stimulatoarele cardiace sunt mult mai sofisticate având o baterie a cărei viață în medie durează 20 de ani.
Proteze și implanturi
Viața cu handicap este o experiență foarte dificilă nu numai la nivel fizic, dar și la cel mental și emoțional. Inventarea protezelor a fost o descoperire foarte mare ajutându-i pe cei cu handicap fizic să ducă o viață aproape normală, care să nu-i limiteze la scaunul cu rotile și cârje.
Protezele normale sunt făcute din fibre de carbon care sunt mai ușoare și mai rezistente decât cele de metal și sunt și mult mai aproape de realitate. Protezele viitorului au încorporați senzori mioelectrici care se activează la impulsurile nervoase.
Defibrilatorul cardiac
Defibrilarea inimii nu este un concept recent. Este cunoscut de zeci de ani, dar el a fost introdus în sistemul medical de Claude Beck care a defibrilat cu succes inima unui băiețel în timpul unei operații. Defibrilatoarele salvează în zilele de astăzi milioane de vieți.