Români dedicați muncii lor și pasionați de medicină, adevărați profesioniști au realizat adevărate revoluții la nivel medicale. Unora le-au fost recunoscute meritele, altora nu. Dar fiecare dintre ei a contreibuit la formarea unei lumi mai sănătoase.
Ion Cantacuzino
Lui Ion Cantacuzino îi datorăm metoda de vaccinare antiholerică, care este folosită și în prezent în țări în care mai există holeră. Medicul Cantacuzino a fost fondatorul școlii românești de imunologie și patologie experimentală. Fost asistent al Institutului Pasteur din Franta, Ion Cantacuzino a reușit să introducă în anul 1926, vaccinul BCG -Bacilul Calmette-Guerin. Astfel, România devine a doua țară, după Franța care beneficiază de un astfel de vaccin, îmbunătățit de medicul român pentru a putea fi destinat și nou-născuților împotriva tuberculozei. Ion Cantacuzino a condus campaniile de combatere a epidemiei de tifos, holerei și malariei.
Victor Babeș
Babeș este cel care a fondat Școala Românească de Microbiologie și a colaborat cu Victor Andre Cornil la publicarea primului tratat de becteriologie din lume, în 1885. A studiat boli precum lepra, tuberculoza, dar și vaccinarea anti-rabicp și anti-difterică. Tot el a introdus vaccinul anti-rabic, și a fost în permanență preocupat de sănătatea populației din România, încercânc să se implice în combaterea pelagrei și în lupta antiepidemică.
Nicolae Paulescu
Nicolae Paulescu este cel care a vreat insulima, care folosește și în prezent milioanelor de bolnavi de diabet din întreaga lume. El a demonstrat eficiența insulinei injectabile în reducerea hiperglicemiei. Însă, meritele pentru această invenție au fost atribuite lui Frederick Banting și Charles Best, care au și primit premiul Nobel în 1922. Motivul: substanța nu a fost recunoscută ca fiind descoperirea lui Paulescu pentru că el a numit insulina „pancreină“.
Mina Minovici
Preocupat de studii despre putrefacție, cadavre, boli mintale și antropologie medico-legală, Mina Minovici a fost fondatorul școlii române de medicină judiciară. El a reușit în 1906 să mumifice corpul unui bătrân, care în urma investigațiilor, s-a descoperit că avea toate organele intacte după ce a injectat o substanță compusăp din formol 40%, glicerinp și alcool etilic de 96 de grade.
Carol Davilla
Davilla a pus bazele sistemului medical militar și civil. A creat Școala Națională de Medicină și Farmacie, Facultatea de medicinp și a creat primul orfelinat pentru fete în anul 1861.
Ștefan Gheorghe Nicolau
Profesorul Nicolae a fost fondatorul școlii românești moderne de dermatovenerologie. Și-a câștigat reputația în domeniul histologiei cutanate. Împreună cu A. Banciu a inventat un vaccin ce avea să le poarte numele. El a descris mai multe dermatoze.
Ana Aslan
Este cunoscută pentru inventarea gerovitalului, descoperind astfel efectul antiinflamator al procainei în afecțiunile care au legătură cu îmbătrânirea. Produsul geriatric a fost preparat în anul 1952 și brevetat în peste 30 de țări, având un succes enorm în lumea medicală. În același an, datorită Anei Aslan, este înființat Instyitutul Național de Geriatrie și Gerontologie, primul institut de acest fel din lume. De tratamentele cu gerovital au beneficiat Dali, Charlie Chaplin, Onassis, Claudia Cardinale, Marlene Dietrich sau Indira Ghandi.