Demența este o boală teribilă care afectează peste 50 de milioane de oameni din întreaga lume. Și, din nefericire, nu există tratament împotriva ei, ceea ce înseamnă că prevenirea este crucială.
Organizația Mondială a Sănătății a publicat primul ghid de diminuare a riscului de demență. „Ne așteptăm ca în următorii 30 de ani, numărul bolnavilor de demență să se tripleze.“, spune Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS. „Trebuie să facem tot ce putem pentru a reduce riscul de demență. Dovezile științifice strânse pentru acest ghid confirmă ceea ce bănuiam de ceva vreme, și anume, ceea ce este bun pentru inimă este bun și pentru creier.“
Ghidul, alcătuit sub forma unui raport de 78 de pagini, prezintă aspectele despre care organizație crede că vor ajuta și nu vor ajuta o persoană de a fi expusă riscului de a face demență.
Care sunt semnele de demență
Demența este un termen-umbrelă folosit să descrie pierderea funcțiilor cognitive, precum gândirea, memroia și raționarea, dar și abilitățile comportamentale care interferează cu viața de zi cu zi și activitățile unei persoane, potrivit National Institute on Aging. Semnele de demență pot include probleme cu memoria, de vorbire, de percepție vizuală, de rezolvare a problemelor, de proprie îngrijire și de concentrare și atenție.
Există mai multe tipuri de demență, inclusiv boala Alzheimer, tulburări front-temporale și demență vasculară. Deși demența se întâlnește mai des la oamenii în vârstă, nu înseamnă că este un aspect normal al îmbătrânirii și poate fi chiar fatală.
Ghidul OMS despre cum ai putea diminua riscul de demență
Factorii care țin de stilul de viață sunt foarte importanți, potrivit raportului OMS, care recomandă următoarele pentru a ne diminua riscul de a face această boală:
Fără cantități mari de alcool
Un consum moderat de alcool poate scădea riscul de demență, dar acesta crește cu cât mai mare este cantitatea. „S-ar putea ca asta să fie cauzată de toxicitatea celulelor nervoase“, spune Jason Karlawish, director la Penn Memory Center. OMS recomandă consumul de alcool la un nivel care să nu dăuneze, ceea ce înseamnă, de exemplu, un pahar de vin pe zi pentru femei și cel mult două pentru bărbați.
Faceți mișcare în mod regulat
Mișcarea este importantă din două motive, spune dr. Karlawish. „S-a demonstrat că mișcarea îmbunătățește sănătatea cardiovasculară și există multe informații potrivit cărora, dacă faci asta, se diminuează riscul de a face demență“, spune el. „Există dovezi că mișcarea poate avea un efect direct asupra menținerii sănătății celulelor creierului“.
Sportul practicat în mod regulat protejează foarte mult, spune cei de la OMS. În prezent, U.S. Department of Health and Human Services recomandă 150 de minute sau mai mult de activitate fizică pe săptămână.
Nu fuma
„Dependența de tutun este cauza principală a deceselor care ar putea fi prevenite la nivel mondial“ se arată în raportul OMS. Nu numai că fumatul crește riscul de a face boli cardiovasculare și cancer, dar studiile arată că poate duce la un declin cognitiv, care are un impact direct asupra sănătății creierului.
Ține sub control tensiunea arterială
Despre hipertensiune există studii care demonstrează că mărește riscul de demență.
Menține-ți greutatea corporală
Dacă ai hipertensiune și ești și supraponderal, ești expus riscului de a face boli cardiovasculare, și crește și riscul de demență, spune dr. Karlawish. OMS recomandă în special menținerea Indicelui de Masă Corporală undeva sub 25.
Ține o dietă echilibrată
Numită și cea mai bună dietă a anului 2019, OMS numesc dieta mediteraneeană – bogată în cereale, leguminoase, fructe și legume, grăsimi sănătoase precum uleiul de măsline, și pește – ca un plan nutrițional foarte bun pentru sănătatea creierului. „Dieta mediteraneeană a fost corelată cu mai puține cazuri de formare a plăcilor arteriale și de parologii asociate cu boala Alzheimer“, explică dr. Merrill.